onsdag 24 september 2008

Ostronskivling-odling




Idag så började jag med odlingen av Ostron-skivling. Fick igår Mycelet vilket jag betalade 150:- för ett kg. Det kom på korn av något slag. Önskvärt vore att odla på helt färskt vetehalm men det vi hade hemma var en flera år gammal bal så jag tog lite av denna. Halmen skall skäras i 1-3 cm mindre bitar och jag började med både häcksax, vanligt sax och såg och insåg snabbt efter skavsår att detta inte går. Jag tog därmed en elektrisk kvist ned smulare (eller vad det nu heter) och såg att detta gick väldigt mycket snabbar. Jag blandade ihop lite halm och tidningar eftersom jag fått för mig att det kanske snabbar upp mycelets tillväxt.

Sedan behövdes halmen Pastöööristeras (eu..något men glömt hur det stavas så jag klämmer till med något käckt Göteborgskt). Tog den största kastrull vi hade. Cirka 60-70 grader i en halvtimme enligt ett recept skulle man koka blandningen. Vissa hävdar samma temperatur under ett dygn.

Efter mycket fick jag ihop tre stycken påsar a 4.1, 4.4 och 4.4 kg. Jag blandade varje halvkilo med cirka 5 gram Mycel. Sedan tog jag in dom och la dom i en svart soppåse på övervåningen och lade en filt över slutligen. Nu behöver mycelet 20-25 grader varmt i 4-5 veckor då mycelet växer till sig och sprider sig över hela påsen. Skall bli mycket intressant om det blir bra med den gamla halmen. Har mycket Mycel kvar som jag hoppas få färsk halm till.

Idag la jag cirka 5 timmar på arbetet. Inser att det nu kan effektiviseras en hel del. Bla funderar jag på att skaffa ett oljefat och en stor bunsenbrännare (eller liknande) för att Pastööörisera nästa batch.

3 kommentarer:

Maria sa...

Louis Pasteur hette han. Pastörisera heter det på svenska.

Jag hoppas att det blir en massa svamp av det. Ostronskivling är grymt gott.

Har du inte lagt i några hummerburar än?

Anonym sa...

Var hittade du mycelet? Letar som en galning på nätet efter någon som säljer :(

Anonym sa...

Hej,

Från Tynderö svamp.

info@tynderosvamp.se

mvh Per