Sedan behövdes halmen Pastöööristeras (eu..något men glömt hur det stavas så jag klämmer till med något käckt Göteborgskt). Tog den största kastrull vi hade. Cirka 60-70 grader i en halvtimme enligt ett recept skulle man koka blandningen. Vissa hävdar samma temperatur under ett dygn.
Efter mycket fick jag ihop tre stycken påsar a 4.1, 4.4 och 4.4 kg. Jag blandade varje halvkilo med cirka 5 gram Mycel. Sedan tog jag in dom och la dom i en svart soppåse på övervåningen och lade en filt över slutligen. Nu behöver mycelet 20-25 grader varmt i 4-5 veckor då mycelet växer till sig och sprider sig över hela påsen. Skall bli mycket intressant om det blir bra med den gamla halmen. Har mycket Mycel kvar som jag hoppas få färsk halm till.
Idag la jag cirka 5 timmar på arbetet. Inser att det nu kan effektiviseras en hel del. Bla funderar jag på att skaffa ett oljefat och en stor bunsenbrännare (eller liknande) för att Pastööörisera nästa batch.
3 kommentarer:
Louis Pasteur hette han. Pastörisera heter det på svenska.
Jag hoppas att det blir en massa svamp av det. Ostronskivling är grymt gott.
Har du inte lagt i några hummerburar än?
Var hittade du mycelet? Letar som en galning på nätet efter någon som säljer :(
Hej,
Från Tynderö svamp.
info@tynderosvamp.se
mvh Per
Skicka en kommentar